2020      2019       2018       2017       2016       2015       2014       2013   

Cultuurweek Neeritter van
30 april t/m 6 mei 2018

Neeritter vrijdorp aan de itter

harmonie st lucia cultuurweek neeritter

neeritter 5 meicultuurroute

5meicultuurweek hinkelbaan neeritter


liang 5 mei cultuurweek neerittergrenszangers cultuurweek neeritter


Hieronder zie je de tweets van de 5 mei cultuurweek in Neeritter:


cultuurweek neeritter

neeritter cultuurweek5 mei bord neeritter

Wieger cultuurroute 2014

Lucia Kwartet Cultuurroute 2014


5 mei venster

harmonie sint lucia neeritter cultuurweek 2018

De Grenszangers 5meicultuurweek 2014

5 mei kistjes cultuurweek neeritter


5 mei film


taartwedstrijdsint Lucia,  Neeritter, open repetitie


5meivensterjac linssen cultuurweek neeritter 2017TimeCarriers Advance Teamtransatlantic brass cultuurroute neeritter

Lambertuskerk Neerittercraycin in neeritter

5 mei venster in Neeritterwieger kruiden wedstrijd

claudia venster 5 mei


concert sido martens cultuurweek neeritter             terug naar boven  

 


   

Veel van de foto's zijn gemaakt door
Ad Sniekers!!! Zoals ook de prachtige foto's hiernaast!De prijzen voor de podiumkistjes zijn zondagmiddag door 4 schoolkinderen blind getrokken.
Dit gebeurde onder toeziend oog van beeldend kunstenaar Albert Niemeyer, die bovendien zelf als extern en onafhankelijk deskundige de trekking en de toekenning van de prijzen voor de 5 mei vensters voor zijn rekening nam.

De winnaars hebben al bericht of krijgen dit aan het einde van de meivakantie. Later meer hierover!

                                           (foto Ad Sniekers!)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit jaar voor de 6e keer:
een kleinschalig cultuurfeest in Neeritter, vrijdorp aan de Itter, op en rond 5 mei om vrijheid, kunst en cultuur te vieren.

Bovenaan deze pagina staan de links naar wat er in vorige jaren allemaal gebeurde.

En er is nu ook een facebook pagina: klik hier

Wil je (weer) meedoen in 2018, heb je ideeën, een ruimte beschikbaar of iets bijzonders om te laten zien of horen, laat het ons weten. :-) Of ken je nog iemand die iets zou willen doen? Je kunt contact opnemen met Moniek Bongers via 0475 564056 of via de mail: moniekbongers@ziggo.nl
En ook deelnemers van buiten Neeritter zijn van harte welkom!

De cultuurweek van 30 april t/m 6 mei 2018 in Neeritter is een vrij en volkomen onafhankelijk initiatief van kunstenaars en muzikanten, en gedragen en mogelijk gemaakt door de inwoners van Neeritter en door de deelnemers zelf.
Georganiseerd zonder subsidie of commerciële sponsoring, en volledig onafhankelijk.
De activiteiten zijn kleinschalig en gratis voor de bezoekers en hebben geen commercieel doel, maar zijn om te geven, te delen en te vieren. Ook de artiesten treden gratis op en dat alles maakt deze week zo bijzonder en volledig uniek.

           sandwichbord cultuurweek neeritter

Hieronder de huis-aan-huis folder met plattegrond.

Het programma wordt nog steeds verder aangevuld, dus voor updates en meer informatie zie verderop deze pagina en het informatiebord aan de Driessensstraat 30.

 

dagprogramma itterse cultuurroute zondag 6 mei

 

Nieuws en updates cultuurweek 2018

-Updates van het programma zul je straks ook weer kunnen vinden op het informatiebord aan de Driessensstraat 30. Dus je hebt geen computer nodig om bij te blijven! :-)

Vrijdagmiddag in De Armenmolen: Nico vertelt over Neeritter.
Welkom iedereen!!!

Hier een link naar een filmpje van 3ML, gemaakt tijdens de Maestro-avond van de Grenszangers tijdens de cultuurweek op 3 mei. Dat was een fantastische en vrolijke blijde avond.
Klik op de foto met de sympathieke en gedreven koordirigent Math Dirks en de vier dirigenten in spé, om deze knap gemaakte reportage te zien!

             grenszangers op 3ML tijdens de cultuurweek 2018

 

 

-Gekker moet het niet worden!
Ons bereikt net de mededeling dat de prijs die Albert Niemeyer toe zal kennen aan één van de 5 mei vensters/etalages niet alleen een van de drie cultuur/boeken/vvv-bonnen ter waarde van 35 euro zal zijn, maar ook nog eens een extra 100 euro! (Over een lange zin gesproken...) Te besteden aan 'iets cultureels' naar eigen keuze. Dat kan een bezoek aan musea zijn, een abonnement op een blad, naar de films, tekenmateriaal, maar ook een uitstapje naar de Efteling of een etentje...*


*NB, mocht het een minderjarige deelnemer betreffen, dan zal het geld in eerste instantie aan de ouders/voogd worden overhandigd.
Het is overigens niet zo dat Alberts persoonlijke keus per definitie zal vallen op het meest extravagante of grootste 5 mei venster. Het kan net zo goed zijn dat hij valt voor een klein detail, of een heel bescheiden raam! Verder naar beneden vind je op deze pagina meer informatie over de 5meiVensters en de andere prijzen.

5 mei vensters. MEEDOEN? Maak van je raam een etalage...
D
eel deze week iets moois, iets bijzonders of gewoon iets dat je leuk vindt !
Het kan dus van alles zijn: bijzondere boeken, een hobby, beroep, een mooie poster, een favoriet schilderij, speelgoed, iets die je zelf hebt gemaakt...

En evenals vorig jaar maak je kans op een van de drie boekenbonnen, vvv- bonnen, of cultuurbonnen, naar keuze, ter waarde van 35 euro.
De vensters kunnen al vanaf het begin van de week worden ingericht, dat is natuurlijk ook het fijnste voor de cultuurweek, maar zorg er in ieder geval voor dat ze op zaterdag 5 mei klaar zijn...
Op 5 en 6 mei worden de etalages bekeken door een 'externe deskundige' (dit jaar is dat beeldend kunstenaar Albert Niemeyer) die 1 van de drie prijzen toekent. De andere twee worden door hem tijdens de cultuurroute verloot...

-Attentie: kinderen kunnen hun podiumkistjes nog tot en met 4 mei inleveren bij Moniek Bongers, Bosstraat 13!

Vergeet niet om nog een keer naar dit blijde filmpje te kijken, gemaakt tijdens de cultuurroute in 2016.
Je hoeft alleen maar op de foto te klikken en de video gaat spelen op een aparte pagina in YouTube...
Gefilmd door Maarten Schellekens! en Maarten van Loosbroek!
polly jean cultuurweek neeritter


De naam van Gonnie Kessels was weggevallen op het huis-aan-huis foldertje, het locatienummer (12) stond al wel op de plattegrond...
------------------------------------

De huis-aan-huis folder is weer in heel Neeritter verspreid, samen met de informatiefolder over de komende belevingstocht!!!!
----------------------------------

-Het nieuwe 2018 affiche van de Itterse Cultuurweek... :-)

                     affiche cultuurweek neeritter 2018


Een van Nederlands meest bijzondere zangers en liedjesschrijvers komt naar Neeritter voor een huiskamerconcert tijdens de cultuurweek.
Hij maakte meer dan 30 albums en cd's die elkaar iedere keer weer overtreffen. Hij was lid van de beroemde band Fungus, stond solo op het hoofdpodium van Pink Pop en is zo bescheiden dat we niet eens echt mogen schrijven hoe goed we hem vinden. Vandaar deze kleine lettertjes en vandaar dan maar onderstaande recensie geschreven door iemand anders. En voor Sido de garantie dat hij gewoon zijn eenvoudige zelf kan zijn, hier in Neeritter. Want om hem gaat het: Sido Martens.

optreden sido martens tijdens de cultuurweek in Neeritter


MAESTRO IN SPE?
Geef je op!

Cultuurweek Neeritter 2018:
gratis workshop aangeboden door De Grenszangers en dirigent Math Dirks!!!
Iedereen welkom op deze BIJZONDERE KOORZANGAVOND, onder begeleiding van pianist Toon Konings!

Cultuurweek Neeritter, donderdagavond 3 mei 2018
locatie 10: Sint Lambertuskerk, Molenstraat 2, 6015 AC
aanvang 20.00 uur, toegang gratis.

Altijd ook een dirigent willen zijn? Of een keer willen ervaren hoe het is om voor een koor te staan?
In het kader van de cultuurweek krijgen vier dirigenten-in spé de gelegenheid te ondervinden wat en hoe het is om een koor te dirigeren!! En niet zo maar een koor!
Op deze avond staan De Grenszangers, dirigent Math Dirks, pianist Toon Konings én het publiek klaar om zich te laten verrassen en verblijden.
Math Dirks zelf zal op deze avond de begeleiding van de deelnemers op zich nemen!!!
Je kunt je aanmelden tot 19 april voor deze gratis workshop dirigeren, aangeboden door De Grenszangers.

En ook als je geen dirigeer-neigingen hebt, maar gewoon wilt komen genieten van deze bijzondere avond: van harte welkom!!!

Kijk op de website van De Grenszangers http://degrenszangers.nl voor alle informatie of klik hier
Onze onafhankelijke deskundige...
Het werd bekend op vrijdag 6 april 2018:
Albert Niemeyer, als kunstenaar gevierd, verguisd en geroemd, precies zoals het hoort, dus dat is niet zo bijzonder, komt naar Neeritter om de 5 mei vensters te bekijken en de prijzen uit te reiken... En dat is wél bijzonder!!!
Albert zal een prijs toekennen aan zijn favoriete 5 mei venster/etalage in Neeritter, en de andere twee prijzen verloten. Bovendien zal Albert, samen met de schoolkinderen, de boekenbonnen verloten voor de podiumkistjes die de kinderen hebben gemaakt.

Niet alleen is Albert Niemeyer een uniek vrij kunstenaar, ook zijn werk met en voor mensen in de zorgsector is indrukwekkend en baanbrekend.

albert niemeyer


-Vergeet straks niet om je 5 mei venster door te geven zodat we je raam zeker meenemen in verband met de prijzen.Zaterdagavond 5 mei 2018: een gevarieerde avond om vrijheid
te vieren. Vorig jaar maakten ze hun debuut, tijdens de cultuurweek:
Going Places.
En hoe schitterend was het!
Ilse Konings (cello), Tineke Lemmens (diatonisch accordeon) en Irene Koster (viool).
En we zijn super blij dat ze dit jaar terugkomen. Er staat ons een prachtig optreden te wachten met gevarieerde muziek uit verschillende delen van de wereld. !!!

      

Optreden Elrieke van Gelderen

Elrieke van Gelderen is in iedere opzicht een bijzonder plezierig verhaal apart...
Al eerder speelde zij tijdens de cultuurweek in Neeritter, toen samen met Leopold Geldtmeijer. En zij is niet alleen door Leopold ontdekt. Ook aan mensen als Linda Simpson (Magna Carta!) zijn haar kwaliteiten niet ontgaan. Met Linda ging ze zelfs op tournee in Engeland. Hier in Nederland vind je Elrieke regelmatig terug, al dan niet solo, in het singer/songwriter circuit en tijdens speciale evenementen, zoals deze week opnieuw bij ons in Neeritter.
Naast haar eigen liedjes speelt en zingt (en hoe!) Elrieke van Gelderen hoogtepunten uit het Americana- en folkrepertoire.
Tijdens de cultuurweek in De Suikerschuur!
A splendid time is guaranteed for all !!!!- Ook dit jaar weer: podiumkistjes gemaakt door de schoolkinderen uit Neeritter!
Vorig jaar waren ze te genieten, torenhoog uitgestald, in diverse etalages. Dit jaar wordt er een speciaal groot schoolraam ingericht met de podiumkistjes! En er wordt een video van gemaakt die op You Tube komt!

                                  5 mei kistjes cultuurweek neeritter

- Voor de 5e keer: 'PRAATJES MET PLAATJES'. Zoals steeds een leerzame, leuke, gevarieerde en ontspannen fijne avond!

                                   


Itter Brass: Basin Street Blues.
Deze video was voor het eerst openbaar te zien tijdens de opening van de Cultuurweek in Neeritter, 1 mei 2017. En hij zal dit jaar ongetwijfeld ook te zien zijn in Magical DustMen's LapTop Cinema...
Als je 'm nu al wilt zien en horen, klik op de foto: Itter Brass met 'Basin Street Blues'.

             
Itter Brass in de Dog Licks Recording Studio, ter gelegenheid van de 5 mei vieringen in Neeritter. Productie: 5 mei cultuuurweek Neeritter. Er werden zo'n 12 nummers opgenomen.

- Ook dit jaar weer muziek bij Den Dokter, op 6 mei vanaf 16.00 uur!
Vorig jaar was er sfeervolle muziek van Big Henk, The Music Man, op het terras van Den Dokter tijdens de cultuurroute op zondag!

                    Big Henk, cultuur route neeritter                                                                                                      

 

- Nico de Waal vertelt tijdens de cultuurweek over de geschiedenis van het dorp. Waarbij de bezoekers steeds worden getrakteerd, niet alleen op Nico's bijzonder onderhoudende en zeer goed gedocumenteerde verhalen, maar ook op koffie, thee en gebak!!!
En dat op een hele speciale locatie: in de Armenmolen.

                                                      

 

- Iedereen in Neeritter die meedoet met de 5meivensters maakt kans op een van de prijzen ter waarde van 35 euro met keuzes uit cultuurbonnen, boekenbonnen of vvv bonnen.

                                5meivenster
En als we nog even mogen citeren uit het 'juryrapport' van verleden jaar: "Een bijzondere vermelding is er ook voor de 5 mei etalage van Carine van Roij, locatie 7. 'Een fascinerend en ook humorvol, welhaast museaal vormgegeven overzicht van de kappers- en haarmode attributen uit het niet eens zo verre verleden.' Ook het werk van John van Roij, van Leon van Kessel en de prachtige vogels op locatie 6, zowel in de voor- als achtertuin, als voor het raam, waren evenals de etalages waar kunst en podiumkistjes werden getoond, een bijzondere toevoeging aan deze week."

En klik hier voor Neeritter op Twitter: http://twitter.com/Neeritter

 

Ben je een 5meiLocatie of wil je een 5meiVenster of 5meiTafel maken of stel je op 7 mei je tuin open, dan kun je hier nog postertjes downloaden. Als je op een afbeelding hieronder klikt, opent een pdf-file dat je kunt printen. Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd even bellen of mailen. Dan printen wij het voor je. En het 5meivenster postertje staat ook op de huis-aan-huis folder.

5mei venster 5meilocatieposterRood 5meitafelposter 5meiTuin

 

Hieronder vind je uitgebreidere informatie over wat er allemaal te doen is. Iedere dag is er iets heel bijzonders, en op 5 en 6 mei is er heel veel bijzonders!
(Je kunt je nog steeds opgeven om ook mee te doen!)
En alles is gratis toegankelijk, voor jong en oud. 

Tijdens de cultuurroute op 6 mei: optredens voor jong en oud, van onder andere Silke en Michelle!!!


cultuurroute neeritter


 

 

De prachtige tuin van de familie Rutten is een van de locaties waar van kunst en van diverse optredens te genieten zal zijn. Locatie 4.
 

Concert Harmonie Sint Lucia

Woensdagavond 3 mei
Locatie 8, Lambertuskerk
Aanvang 19.00 uur, maar niemand houdt je tegen als je wat later naar binnen wilt...

 

De 5 Mei Vensters

Overal in het dorp weer huizen met speciale 5 mei vensters waar bewoners laten zien wat zij mooi en speciaal vinden op kunst en cultuur gebied. Of bijvoorbeeld delen welke bijzondere hobby of speciaal beroep zij hebben.
Of gewoon, als het kinderen zijn, (ok, volwassenen mag ook...) wat hun favoriete speelgoed is... Zo is inmiddels al bekend dat er ook een 5 mei venster komt met oude dinky toys en matchbox autootjes. :-)

5 mei venster neeritter


 

Optreden van de percussiegroep van Schutterij Sint Lambertus
zaterdagmiddag 5 mei,
locatie 2, Driessensstraat 30

De percussiegroep van Schutterij Sint Lambertus verrasten ons al eerder met een indrukwekkend optreden! Het programma op deze 5 mei kindermiddag: Silver Drums (Jo Corstjens), Go on (Anton Gruijters), Bongo Toms (Frank Rademakers), Patrouille (Sandrie Egberts), March for all (Frank Rademakers), Try out the second (Anton Gruijters), The early drummer (Anton Gruijters) en Samba Samba (Sjoerd Ceelen). Dirigent: Jo Corstjens.

     

Concert van de Jefkes.
Jeugdfanfare van de Koninklijke Fanfare 'De Vriendenkring' Kessenich

woensdagavond
locatie 8, Lambertuskerk
Niet alleen van Harmonie Sint Lucia, maar ook van De Jefkes is te genieten op deze speciale concertavond. Vanaf half zeven is de kerk open, de muziek begint rond 19.00 uur en iedereen is van harte welkom!!!


   
De Jefkes van de Koninklijke Fanfare Kessenich 

De Podiumkistjes !

Evenals vorig jaar maken de schoolkinderen van Neeritter prachtige podiumkistjes waarin zij laten zien wat zij mooi vinden. De kinderen zijn helemaal vrij in wat ze maken en welke materialen of voorwerpen ze gebruiken.
De kistjes zijn natuurlijk te bekijken tijdens de cultuurweek.

En er wordt dit jaar een video van gemaakt, met muziek, die op youtube komt.

5 mei podiumkistjes cultuurweek neeritter


 

Jonieke Bouwels-Bongaerts
Bij Jonieke, Lambertusstraat 23, krijg je alles te zien en te horen over weven!!!

Jonieke: "Na de geboorte van de jongste in 2013 kwam ik in aanraking met het dragen van je kindje in geweven draagdoeken. De aparte stoffen en wevingen trokken mijn aandacht, zo ben ik langzaam in het weef-wereldje gerold. Een oude ambacht die nooit zal verdwijnen. Voornamelijk weef ik draagdoek onder de naam Little Chick Handwoven, maar sjaals, baby dekentjes en handdoeken natuurlijk ook. Zelf bekijken hoe draden tot stof worden geweven? Kom dan op 6 mei kijken bij locatie 16!"

weven tijdens de cultuurweek in Neeritter


 

Michelle Jeurninck

Vanaf het begin deed Michelle mee.
Dus dit jaar is het voor de zesde keer dat we kunnen genieten van haar prachtige zang. En van de meeslepende interpretatie en voorgeving van de teksten door deze bescheiden zangeres.
 

Irene Bruynincks
schrijfster

Irene komt vertellen over haar werk als schrijfster en over haar nieuwe boek!
Je kunt haar vinden op locatie 9, Gasthuisstraat 1,
bij de familie Truijen, tijdens de cultuurroute
op zondag 6 mei.
En dit is haar website: http://schrijfling.nl

Irene Bruyninckx


 

De Grenszangers

Je kunt je aanmelden tot 19 april voor een gratis workshop dirigeren, aangeboden door De Grenszangers.
donderdagavond 3 mei 2018
locatie 10: Sint Lambertuskerk aanvang 20.00 uur

Altijd ook een dirigent willen zijn? Of een keer willen ervaren hoe het is om voor een koor te staan?
In het kader van de cultuurweek krijgen vier dirigenten-in spé de gelegenheid te ondervinden wat en hoe het is om een koor te dirigeren!! En niet zo maar een koor!
Dirigent Math Dirks zelf zal op deze avond de begeleiding van de deelnemers op zich nemen!!!

En ook als je geen dirigeer-neigingen hebt, maar gewoon wilt komen genieten van deze bijzondere avond: van harte welkom!!!

Kijk op de website van De Grenszangers http://degrenszangers.nl voor alle informatie of klik hier 

Jacques Manders en Truus Scheres

Tijdens de cultuurroute op 6 mei -en bij Praatjes met Plaatjes op 1 mei- aandacht voor het nieuwe boek van Jacques en Truus Manders: 'IJZER EN FLUWEEL - VERHALEN ROND HET LEVEN VAN FILIPS VAN MONTMORENCY.'

Jacues en Truus zijn een echtpaar, en zij zijn ook de mensen achter de unieke belevingstochten die ieder jaar worden gehouden in Neeritter! En verleden jaar, tijdens de cultuurroute op 5 mei, op de binnenplaats van De Armenmolen, ontving Truus Manders zelfs een koninklijke onderscheiding. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Zie hier de website van edumar, waarop je alles kunt lezen over de grote maatschappelijke betrokkenheid en de bijzondere projecten van Jacques Manders en Truus Scheres: http://edumare.nl


Filips van Montmorency


 

Kunstgroep Schildersverdriet...
Tijdens de cultuurroute op locatie 14

Het schildersverdriet bestaat uit Nicole Schoonwater, Wies Cuppens, Els Terium en Jan Pieter Joosten

"We noemen onze groep altijd gekscherend het "schildersverdriet "naar het plantje wat haar naam dankt aan het feit dat het plantje moeilijk te schilderen of te fotograferen is. Dat staat voor onze uitdagingen en doorzettingsvermogen. Een andere naam van het plantje is "hoe langer hoe liever", en ook die naam is van toepassing op onze groep die iedere donderdag bij elkaar komt, al meer dan 20 jaar. Soms wordt het zelfs nachtwerk maar dat hoort bij mensen die met passie hun hobby beoefenen en erna nog afschakelen met een glas wijn en een goed gesprek. Het feit dat het een rotsplant is geeft al aan dat het niet zomaar opgeeft en dat geldt ook voor onze groep."

      cultuurroute neeritter schildersverdriet
'Schildersverdriet' in actie...


 

Sido Martens
huisconcert 30 april

Evenals alle artiesten in deze 5 mei week waarin we vrijheid vieren en aandacht vragen voor waar geen vrijheid is, treedt Sido gratis op.
Wie Sido Martens kent weet dat het geen polonaise-avond wordt, maar wel een avond waarin humor en zelfspot niet zullen ontbreken en met betrokken en prachtige teksten en melodieën. We zijn trots dat we Sido mogen verwelkomen, zie ook het stukje over Sido onder 'laatste nieuws en updates'.
Omdat er voor dit concert niet heel veel plaatsen beschikbaar zijn, kun je het beste van tevoren even contact opnemen met Moniek Bongers als je naar Sido's optreden wilt komen. De contactgegevens staan bovenaan deze pagina. En hier is de website van Sido: http://sidomartens.nl

Sido Martens treedt op in de De Armenmolen tijdens de Cultuurweek Neeritter.
(foto Ronald Rietman) 

Albert Niemeyer

Foto uit het boek '(R)EVOLUTION' over Alberts werk.
Albert is dit jaar de 'onafhankelijke deskundige' en zal een prijs toekennen aan zijn favoriete 5 mei venster en de loting doen voor de overige prijzen.
Ook zal Albert samen met twee kinderen de boekenbonnen verloten voor de podiumkistjes die de schoolkinderen dit jaar weer zullen maken.
 

Tijdens de cultuurroute op 6 mei:

doorlopende voorstellingen van prachtige korte video's. 

John van Roij - installaties

Ieder jaar verrast John ons met zijn zeer bijzondere installaties.
Een zeer groot succes was onder andere een originele 'verrekijker' die een extra speciale blik gunde op de mooie kerktoren van Neeritter. Hiernaast een van zijn andere fascinerende creaties! 

Kindermiddag zaterdag 5 mei!!!
Locatie 2, Driessensstraat 30

Op deze gezellige grote binnenplaats met rustieke 'overkappingen' is al heel wat genoten...
Details volgen.


 5 mei film 

Silke Geenen
optreden op zondag 6 mei

Evenals vorig jaar kunnen we genieten van een bijzonder zangoptreden van Silke, deze keer in de tuin van de familie Rutten.
Silke heeft voor ons een programma samengesteld met prachtige nummers. Komt allen luisteren!

     

Praatjes met Plaatjes!!! WELKOM!
dinsdag 1 mei, de dag van de arbeid...

Net als voorgaande jaren een avond met fascinerende, ontroerende, komische, leerzame en bovenal onderhoudende korte voordrachten. Die kunnen overal over gaan, en dit jaar zijn er al 8 onderwerpen bekend! Hans van den Heuvel is wederom uw innemende presentator!!!

Na gedane arbeid is het goed toeven en ontspannen op deze als altijd feestelijke en gezellige avond!!! Toegang, net als bij alles deze week: gratis.

     

Going Places
zaterdagavond 5 mei: muziek: cello, accordeon en viool

(v.l.n.r.) Ilse Konings (cello), Tineke Lemmens (diatonisch accordeon) en Irene Koster (viool).
Zij spelen gevarieerde muziek uit allerlei landen, van Scandinavië tot Argentinië. Hun repertoire van folk- en wereldmuziek wisselen zij af met eigen nummers. Prachtig!
Zo waan je je met een beetje fantasie gemakkelijk op een zonnig Frans terras en vijf minuten later op een IJslandse vlakte of in een bloeiende perenboomgaard.
Een grandioos succes met hun debuut vorig jaar tijdens de cultuurweek en nu weer terug!!!!!!!!

 

    

Going Places: zaterdagavond 5 mei ! 

De Armenmolen.

Dit jaar de gastvrije locatie van een bijzondere muziekavond, van 3 middagen met vertellingen over Neeritter, én een cultuurroute standplaats!


     

Johan Zoutendijk
locatie: Sint Lambertuskerk, tijdens de cultuurroute

Johan vertelt over het mooie orgel in de kerk, met demonstratie en een uitleg over de werking!

Tijden volgen.

     

Leon van Kessel - cultuurweek-kunstwerk

Leon is ieder jaar aanwezig met een speciaal en origineel kunstwerk.
Keer op keer bewijst hij dat hij een filosoof en diep denker van nature is!
En hij heeft iets met het 'bronsgroen eikenhout'...

 

Wat zal het dit jaar zijn? 

 

Elrieke van Gelderen
woensdagavond 2 mei in De Suikerschuur

Elrieke van Gelderen is in iedere opzicht een bijzonder plezierig verhaal apart...
Al eerder speelde zij tijdens de cultuurweek in Neeritter, toen samen met Leopold Geldtmeijer. En zij is niet alleen door Leopold ontdekt. Ook aan mensen als Linda Simpson (Magna Carta!) zijn haar kwaliteiten niet ontgaan. Met Linda ging ze zelfs op tournee in Engeland. Hier in Nederland vind je Elrieke regelmatig terug, al dan niet solo, in het singer/songwriter circuit en tijdens speciale evenementen, zoals deze week opnieuw bij ons in Neeritter.
Naast haar eigen liedjes speelt en zingt (en hoe!) Elrieke van Gelderen hoogtepunten uit het Americana- en folkrepertoire.
Tijdens de cultuurweek in De Suikerschuur!

 

Erieke cultuurweek neeritter
A splendid time is guaranteed for all !!!! 

 

5 MEI OPTREDENS
locatie 9


Zaterdagavond 5 mei, midden in het dorp.
Op de foto is de poort nog dicht, maar de familie van Hattum heet u die dag van harte welkom op de sfeervolle binnenplaats van een van Neeritters monumentale panden voor een muzikale 5 mei avond... 

Nico de Waal
maandagmiddag, woensdagmiddag en vrijdagmiddag, aanvang steeds om 14.00 uur.
Vertellingen over de historie van vrijdorp Neeritter.
Locatie: De Armenmolen.

Van harte welkom. Nico was een van de drijvende krachten achter het boek 'Monumenten in Neeritter'.
Zijn gedegen kennis over de historie van Neeritter is zonder weerga. Dit zijn middagen in een hartelijke omgeving, met stof tot nadenken en anecdotes ter vermaak... 

De Wisch (Sneu Alleen...)

Op 5 mei treedt hij altijd ergens op. Dit jaar bij ons in Neeritter, ook al woont hij op het Groningse platteland. Dat is toch niet zo vreemd, want een aantal van zijn nummers heeft hij hier geschreven. Zijn muziek was te horen op kleine podia en tijdens allerlei speciale evenementen, maar ook op festivals zoals de Zwarte Cross, Noorderzon, 5D, het legendarische Folkwoods, en het bevrijdingsfestival in Assen. Alhoewel hij (in zeer kleine kring :-) gekend is om zijn uitgesproken liedjes (en heftige medemuzikanten als hij niet alleen is), speelt hij bij ons op zaterdagavond drie (à vier) van zijn 'lieve' nummers, want die heeft hij ook. Website: http://dewisch.com
de wisch sneu alleen
foto: Veronique Hogervorst                

Maurits Meersman
Maurits vertelt over het maken van onder andere tinnen soldaatjes, zowel bij Praatjes met Plaatjes op 1 mei als tijdens de cultuurroute op 6 mei!

Tin is een metaal dat vroeger vaak werd aangewend voor gebruiksvoorwerpen zoals lepels en borden. Maar ook voor speelgoed zoals tinnen soldaatjes. Maurits Meersman recycleert oud tin dat hij scoort op rommelmarkten en bij mensen op hun zolder. Hij giet op de authentieke , ambachtelijke wijze tinnen soldaatjes met originele, antieke mallen . Maar Maurits giet ook moderne tinnen beeldjes van dat oude tin. Hij vervaardigt hiervoor zelf mallen uit siliconen, en boetseert soms zelf de beeldjes.

maurits meersman tinnen soldaatjes cultuurweek neeritter 

De Suikerschuur
Lambertusstraat 9

Woensdagavond 2 mei: de gastvrije locatie voor het optreden van Elrieke!
suikerschuur neeritter


 

Petra Deenen-Bruijnen
Glas in lood

Petra maakt onder andere glas-in-lood ramen en haar werk is te zien tijdens de cultuurroute.
Ook gaat Petra tijdens de kindermiddag op 5 mei met de kinderen kleine glas-in-lood werkjes maken!

En hier is Petra's website: https://lajina1.jimdo.com 

Lucia-Kwartet

Neeritter kan zich bogen op nogal wat hoogstaande muzikanten en het Lucia Kwartet is daar een voorbeeld van! Ook dit jaar doen zij mee, dat wordt dus weer genieten!

Het Lucia-Kwartet bestaat uit Willy Moors: dwarsfluit, Jo en
Jack Hecker: klarinet en André Hurxkens: bas-klarinet.

Het repertoire is behoorlijk gevarieerd! Mozart, Bach, Tielman Susato, maar ook Lennon/McCartney en Latin-muziek.

Er is voor een dergelijk hout-ensemble weinig muziek voorhanden.
Daarom worden de arrangementen vooral binnen het kwartet zelf gemaakt.
Eigen arrangementen van Jo Hecker en André Hurxkens !

Lucia-Kwartet
Het Lucia-Kwartet tijdens de eerste
5 mei cultuurroute, buiten spelend op die mooie zonnige dag!

Het genot van het luisteren naar dit viertal kan niet worden overschat! 

Binnenplaats locatie 2
Driessensstraat 30

Ook dit jaar weer een fijne gastvrije plek!
Hiernaast De Grenszangers bij een optreden tijdens een eerdere cultuurweek op deze locatie... 

Babs Schaper - Ku-Bez Atelier/Halerse school
beeldend kunstenaar

Babs is een van onze graag geziene deelnemers, en we zijn blij dat ze dit jaar ook weer van de partij is.

Zij zal tijdens 'Praatjes met Plaatjes' vertellen over de Halerse School, en haar werk zal te zien zijn tijdens de cultuurroute in de prachtige tuin van de familie Rutten.

 

De website van Babs Schaper:
http://www.ku-bez.nl/babsschaper.html

Babs Schaper Halerse School 

Den Dokter
Lambertusstraat 50

 

Live muziek op het gezellige terras tijdens de cultuurroute op 6 mei! 

Anny Kuijpers
Keramiek

Zelf schrijft Anny: "Ik ben sinds een jaar of 5 bezig met keramieken. Het is een beetje uit de hand gelopen hobby waar ik enorm veel plezier aan beleef en ik heb in Haler een gezellig ateliertje. Ik werk met diverse technieken zoals glazuur, engobes, rookstoken en pitfire stoken. Keramiek voor binnen en buiten, bloemen, tuinbollen, beelden groot en klein."
 

Krekelbergplein
Vlaggetjes gemaakt door de schoolkinderen van Neeritter.

Ook dit jaar wordt het dorpsplein versierd met de vlaggetjes die de schoolkinderen in 2015 voor 5 mei hebben gemaakt.
 

De Sjöttegaffel
Bosstraat 10 (locatie 14 op de plattegrond)

Opnieuw in de sfeervolle zaal van De Sjöttegaffel een onderhoudende avond 'Praatjes met Plaatjes'.

Op dinsdagavond 1 mei, aanvang 20.00 uur.
Hans van den Heuvel is uw bevlogen presentator!
Komt allen ter vermaack ende leering!!
Entree vrij!
 

Jacques Linssen
beeldend kunstenaar
locatie 4, Vijverbroekstraat 15

 

Foto: Jacques in actie tijdens Praatjes met Plaatjes in 2017!
Zijn brons- en keramiekbeelden zullen dit jaar te zien zijn in de grote tuin van locatie 4.

Meer tekst volgt.

jac linssen cultuurweek neeritter 2017 

Lieke Joosen
Zuid-Afrikaanse liedjes

 

Al twee keer eerder konden we Lieke horen, en dat beviel zo goed (voor beide partijen) dat ze dit jaar voor de derde keer bij ons is!!! Op 5 mei 's avonds.

Lieke


 

 

 

    

 

  VEEL MEER VOLGT 


cultuurweek neeritter cultuurweek neeritter sint Lucia,  Neeritter, open repetitie
cultuurweek neeritter Wieger cultuurroute 2014 cultuurweek neeritter
cultuurweek neeritter cultuurweek neeritter 5meicultuurweek hinkelbaan neeritter
neeritter 5 meicultuurroute
de grenszangers tijdens de cultuurweek in Neeritter
cultuurweek neeritter


De cultuurweek in Neeritter gaat over delen en uitdelen en is zoals steeds georganiseerd zonder enige subsidie of commerciële sponsoring.

Bovendien is alles gratis toegankelijk en treden de artiesten gratis op. Deze combinatie maakt de Itterse 5 mei cultuurweek uniek.
De eerste en tot nu toe enige in zijn soort...

De deelnemende kunstenaars, artiesten, muzikanten, kunst en cultuurliefhebbers komen uit Neeritter zelf, uit de omgeving en uit het hele land. En iedereen, van kind tot volwassene in Neeritter kan meedoen, of te wel actief, of te wel door gewoon te genieten van wat er allemaal gebeurt en te zien is. En er is aandacht voor hoe belangrijk het is dat iedereen, waar ook ter wereld, meisje of jongen, vrouw of man, en welk gender dan ook, de kans krijgt om de eigen unieke talenten te ontplooien.

De activiteiten van de vrijwillige deelnemers zijn zelfstandig en niet commercieel. Ze zijn bedoeld om er een fijne week van te maken voor iedereen en om vrijheid en cultuur te vieren!

 

terug naar boven